Γιώργος Μιναχείλης


Γεννήθηκε στις Ράχες Φθιώτιδος το 1980. Εκεί απέκτησε και τις πρώτες μουσικές του γνώσεις, σε ηλικία 8 ετών από τον πατέρα του π.π. Αθανάσιο Μιναχείλη, άριστο γνώστη της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής, αλλά και από τον παππού του Κωνσταντίνο Μιναχείλη (Πριονάς), οργανοπαίχτη πνευστών μουσικών οργάνων όπως: γκάιντα, κλαρίνο, φλογέρες, σουραύλια (πανηγύρια και γλέντια της βόρειας Εύβοιας).

Έπειτα στην Θεσσαλονίκη το 1993 συνεχίζει τις σπουδές του στη βυζαντινή μουσική όπου παίρνει πτυχίο.

Παράλληλα ασχολείται αυτοδίδακτα με το μπουζούκι. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πλαισιώνει ρεπερτόριο με Ρεμπέτικα τραγούδια και από το 1995 τραγουδάει και παίζει σε διάφορους χώρους της Θεσσαλονίκης.

Από το 1997, επηρεασμένος από τα έμφυτα αλλά και τα επίκτητα μουσικά του ακούσματα και βιώματα, το ενδιαφέρον του στρέφεται προς την ανατολική μουσική και ασχολείται με το κανονάκι.

Στην πορεία μαθήτευσε κοντά σε γνωστούς δεξιοτέχνες μουσικούς και ψάλτες όπως τους :Goksel Baktagir , Χρήστο Παντελή , Χαρίλαο Ταλιαδόρο, Αβραάμ Ευθυμιάδη και άλλους.

Ζει και εργάζεται με βάση τη Θεσσαλονίκη, έχει διδάξει σε διάφορα ωδεία, συμμετέχει σε δισκογραφικές δουλειές ως προσκεκλημένος και έχει συμμετάσχει σε πλήθος εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


*******